Køb det perfekte gardin til din stue

Naturlig belysning er en vigtig del af ethvert hjem, men det er næsten endnu vigtigere, at man kan lukke af for det. Det kan der være mange grunde til. Måske vil man gerne sove om dagen, uden at blive holdt vågen af det skærende lys; måske vil man finde den perfekte belysning, til hvad man laver; måske vil man have lidt privatliv, og ønsker ikke, at folk skal kunne kigge ind.

Uanset hvad, skal man have en måde at regulere, hvor meget lys der kan slippe igennem vinduet, og til det er der heldigvis mange muligheder. De er forskellige både på funktionaliteten og på designet, og det er derfor en god idé at tænke over, hvilken model der passer bedst til ens hjem og behov.

 

Der findes mange forskellige slags gardiner

Der er igennem tidens løb blevet udviklet mange slags gardiner. Det mest ikoniske er nok stofgardiner, som er et enkelt stykke stof, som holdes fast ved siden af vinduet, og så kan rulles ind, så det dækker. Dette er et meget rustikt og gammeldags valg, som kan fuldende mange hjems looks, og de kan selvfølgelig fås i alle tænkelige farver, mønstrer, tykkelser og længder. Omvendt passer de ikke ind i alle hjem, og der er udviklet mange moderne alternativer.

Den næste kendte gardintype er persiennerne. De kan rulles ned oppefra vinduet, så langt som man har lyst til, og kan derefter justeres, så de kun lukker det lys ind, man ønsker. Den eminente funktionalitet og den lave pris har gjort persiennen aldeles udbredt. Af den grund har persiennerne dog også fået et ry om at være billig, og det er ikke nødvendigvis det, man ønsker at udstråle.

Her er lamelgardiner en mulighed, da de er moderne og flotte at se på. Lamelgardiner er ligesom persienner, bortset fra at de trækkes ind fra siden, og derfor kan også de nemt justeres. Lamelgardiner er ideelle til store vinduespartier.

Der er andre muligheder, såsom rullegardiner og plisségardiner, hvor man med de sidste slipper for snore, samtidig med, at man kan placere gardinet, hvor som helst på vinduet, man har lyst.

 

Valget af gardiner kommer an på smag og behov

Der er ikke én ideel type gardin: det kommer nemlig an på mange ting, som kun du ved. For det første er det vigtigt at gøre sig klart, hvad man har brug for, at den skal kunne. Derudover skal man vælge noget, der falder i sin smag, og som man vil kunne holde ud at se på i længere tid. I forbindelse med det skal man også se, hvordan den kommer til at bidrage til helhedsindtrykket. Endelig er der også prisen at tage højde for, da ikke alle har råd til et plisségardin eller et stofgardin af lækkert materiale.

Derfor er der ikke andet for, end at gå på udkig i de mange modeller og mærker – måske endda ved at låne nogle med hjem. Med så mange typer gardiner ville det være underligt, hvis ikke man finder en der passer perfekt til ens hus.